#DietaKibica: ‚Kolacja z forsycją’ (ów krzew, co kwitnie na żółto w kwietniu) – 1 przepis na wiosnę 2017.

Kolacja z forsycją

(do wykorzystania na śniadanie także!!!)

 

Na twitterze były już istotne przepisy #DietaKibica późną jesienią 2016 r. (kiszone żołędzie), ale blog wtedy faktycznie nie działał…

Tymczasem dajemy 1. wiosenny przepis. Chodzi o forsycję, która – zależnie od regionu – zrzuca płatki lub zrzuci za 3-10 dni!!!
Pamiętajmy że kwiaty forsycji są jadalne i dość pożywne.

UWAGA: Najpierw spytajmy prezesa lub członka zarządu danego klubu sportowego, czy można zerwać kwiaty forsycji.. Warto poczekać, aż płatki zaczynają opadać. Wtedy się nie zmarnują, bo je zjemy!

Sprawa jest prosta. Trzeba się najeść, sama forsycja nie wystarczy, ale nie utyć na wiosnę, bo przed latem nie warto… Tak mówią, choć ja o tym nic nie wiem.

Chwytamy 2 jajka i robimy jajecznicę. Ok.?

(zdjęć jajek nie załączę, bo nie wypada)

Jajecznica stygnie szybko. Jak się zrobi letnia, dosypujemy na patelnię 10-20 dekagramów kwiatów forsycji z obiektu sportowego lub jego okolic (do 50 metrów od trybun!)

 

za: 1. od lewej: https://twitter.com/DorotaNiecko
2. od lewej: https://twitter.com/BacaPogorzelska

 

Mieszamy drewnianą łychą (zwaną na terenie Śląskiego Związku Piłki Nożnej………)

Wykładamy na duży(!) talerz, żeby nie pobrudzić obrusu lub stołu bez obrusu.

Na górę rzucamy pokrojone liście pokrzywy.

I do boju!!!

Skład dania:
– tylko 2 jajka (żeby nie utyć; zresztą kobiety są przyzwyczajone do 2 jajek, a nie więcej)
– 10 do 20 dkg kwiatów forsycji
– 4-5 liści pokrzywy

 

autor przepisu: pan Prezes
(konsultacja: pan Qurort)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s